lördag 7 maj 2011

Hur jag blev bättre på tradingen


Jag var tidigare på en mycket underhållande och duktig föreläsning om optioner, hade ett relevant citat.

"vad är bäst, en vinst eller en förlust ?"
-Vinst säger alla...Fel! en vinst är värdelös man lär sig ingenting.

Jag har tradat ett par år med mixat resultat. Många säger att en stor förlust vände hela ens trading karriär. Anders på Cafe (daytraders dagbok) började daytrada för egen räkning med 300k, all hans vinst han hade fått på 8-9 månader förlorade han en dag i Oriflame, han anser fortfarande det var ett bra misstag. Jag har som tur va inte gjort några riktigt stora förluster men min vändning kom efter jag granskade alla avslut jag gjorde.

Det visade sig att jag hade mycket mera vinster än förluster men jag tog alltid små små vinster och stora förluster. Även 2011 har jag mycket mera vinster än förluster men mina förluster är väldigt begränsade. I alla böcker finns det olika strategier och man måste pröva sig fram vilken risk strategi som funkar bäst för en själv.

Genom att granska mina avslut kunde jag se
Varför det vart en förlustmånad,varför det blev förluster,Vilka misstag gjorde jag.

Jag lärde mig
•#1 vilka slags trades jag oftast gjorde förluster
•#2 trada det du ser inte vad du tror
•#3 Risk, Risk, Risk...

#1 Vilka trades förlorade jag oftast pengar på? Jag är inte bra på teknisk analys, jag ville gärna köpa aktier som brutit ur en kanal eller köpa efter en omvänd dubbeltopp etc. Samtidigt körde jag med risk strategier som inte fungerade för mig. Vill bara klargöra att jag inte är särskilt duktig på teknisk analys, inte att TA inte fungerar.

#2 Jag ville gärna hålla på med casino trading. Före statistik eller rapporter försökte jag förutse marknaden med att köpa Bull/bear produkter, där kom det många förluster eftersom jag tradade det jag trodde och inte  det jag såg. när det gällde bull bear kunde jag kolla på index och tyckte att det ska stå högre/lägre i eftermiddag vilket jag ser i efterhand är löjligt.

#3 Man måste pröva olika risk strategier jag trivs inte med att jag säljer vid en procentuell stop loss eller liknande utan jag tar entry för att jag har en idé vart jag kan gå ut eller ett scenario hur aktien kommer att röra sig visar det sig att aktien inte gör det det då går traden emot mig och jag säljer.


T.ex. igår gick jag in i Enquest för att aktien överreagerade och tyckte den höll vid 12.75 köpte in mig en post  och sedan trodde jag att aktien skulle klättra under dagen (vilket den gjorde) om jag hade haft fel och den föll ännu mera (var nere ca 4% när jag tog entry) då går traden emot mig och då måste man ta förlusten, man kan inte ha rätt jämt!.

Skrev ett kortare inlägg tidigare om hur jag förlorade pengar här

"men vad är bäst, en vinst eller en förlust ?"
-Förlust sa alla nu...Va är ni dumma? hur kan ni tro det..

1 kommentar:

  1. Bra skrivet, känner igen mig i en hel del med bull/bear certifikat som jag förlorat massa på tidigare. Jag har också märkt att jag ofta tar vinsterna alldeles för tidigt och att jag har fler små vinster och sen stora förluster. Ska utveckla någon strategi för att hålla mina vinst trades längre. Risk/Reward är också ett viktigt koncept som tar tid att lära sig och som du säger övning ger färdighet.

    SvaraRadera