torsdag 3 mars 2011

Enquest

Börsveckan har aldrig tidigare skrivit om Enquest eftersom bolaget så sent som i april noterades på London- och Stockholmbörsen. Bolaget knoppades av från Lundin Petroleum , samtliga Lundin Petroleums tillgångar i brittiska Nordsjön överfördes till Enquest på skuldfri basis.

Familjen Lundin är huvudägare i Enquest men operativt har bröderna Lukas och Ian Lundin en något mer tillbakadragen roll i Enquest jämfört med i de flesta andra av sfärens bolag. Enquests styrelse leds av en annan mycket framgångsrikt oljeman, nämligen britten James Buckee. Han byggde kring millennieskiftet upp Talisman Energy från ett litet kanadensiskt bolag till en stor internationell oljespelare. Bland annat köpte Talisman år 2001 Lundin Oil för 3,9 miljarder kronor.

Enquest har fått en flygande start som ett självständigt bolag och har redovisat mycket starka produktionssiffror. Dagsproduktionen under 2010 kommer enligt bolagets prognos att ligga på cirka 20 000 fat olja per dag vilket är en förbättring på cirka 40 procent jämfört med förra året. Bolagets produktionstillgångar är geografiskt belägna norr om Shetlandsöarna.

Det som gör att vi tycker Enquests aktie är intressant är att bolaget genererar mycket starka kassaflöden från sina existerande produktionstillgångar. För helåret 2010 räknar vi med att bolagets fria kassaflöde kommer att ligga på närmare 830 Mkr vilket kan jämföras med bolagets börsvärde på drygt 11,1 miljarder kronor.

Förutom ett starkt kassaflöde som dessutom förväntas förbättras väsentligt under de kommande åren har Enquest även en mycket solid balansräkning utan skulder. Detta bäddar för att bolaget under de närmaste åren bygger upp en stor nettokassa och den kan användas till två saker, antingen större förvärv eller stora utskiftningar av kapital till ägarna. Det troligaste är att Enquest-ledningen väljer att satsa på en aggressiv tillväxt.

Enquest mål är att under 2011 öka produktionen till 25 000 fat per dag i huvudsak genom ökad produktion från befintliga reserver. Därefter räknar bolaget med svagt fallande produktion från befintliga produktionskällor men förvärv ska göra att bolaget ändå når en produktion på 35 000 fat år 2014.

För att kunna växa i önskad takt kan man räkna med att Enquest-ledningen dammsuger brittiska Nordsjön på intressanta prospekt och producerade tillgångar. Enquest primära strategi är att endast producera olja på hemmaplan i Storbritannien, därmed är också den politiska risken i bolaget mycket låg. Av alla bolag som tas upp i detta oljenummer är Enquest definitivt det bolag som har minst politisk risk i sin verksamhet.

Om Enquest nästa år drar upp produktionen till drygt 25 000 fat per dag och oljepriset snittar över 80 dollar räknar vi med att bolaget ska kunna nå en vinst på 1,10 kronor per aktie samt redovisa ett fritt kassaflöde på cirka 1,7 miljarder kronor. Grovt, men ändå försiktigt, räknat så ska Enquest ha goda förutsättningar att under åren 2011-2014 generera ett fritt kassaflöde på sammanlagt närmare 8 miljarder kronor från sina nuvarande produktionstillgångar. Det motsvarar över 70 procent av bolagets börsvärde.

En annan intressant slutsats är att Enquests ledning givet våra prognoser har över 10 miljarder kronor att lägga på förvärv under de kommande åren, förutom det fria kassaflödet har bolaget en kreditfacilitet på cirka 2 miljarder kronor. Med dessa ekonomiska resurser i händerna på James Buckee, som säkerligen får många goda tips av bröderna Lundin, är förutsättningarna optimala för att göra bra affärer som skapar aktieägarvärden.

Ser man till värderingen handlas Enquest, utgående från vår vinstprognos, för p/e-talet 13 för 2011 när kursen står i drygt 14 kronor. Det är defintivt ingen hög värdering om man jämför med till exempel Lundin Petroleum som handlas till 20 gånger förväntad vinst för nästa år. Enquests sannolika och bevisade reserver (2P), som uppgår till 85 miljoner fat, värderas till cirka 19 dollar per fat vilket är i linje med branschsnittet för regionen.

Ett möjligt scenario är att Enquest blir uppköpt, vilket det redan i flera sammanhang har spekulerats om. Den starka balansräkningen och de starka kassaflödesprognoserna måste innebära att bolaget är mycket intressant både för större oljebolag och för finansiella investerare.

Såtillvida att oljepriset stannar på nuvarande nivåer så är rekommendationen för Enquest ett givet Köp. Dessutom är risken i aktien betydligt lägre än genomsnittet i oljesektorn tack vare bolagets starka finansiella ställning och den låga politiska risken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar